Wat is een medische fout?
We spreken over een medische fout als een redelijk bekwame of redelijk handelende (andere) arts de schade had kunnen voorkomen of kunnen verminderen. Elk jaar lopen ongeveer 40.000 betrokkenen schade op door een vermijdbare medische fout.
Een arts/hulpverlener kan niet altijd precies bedenken wat de gevolgen van zijn handelen zijn. Een behandeld arts doet zijn best om letsel te voorkomen, maar kan niet de garantie geven dat zijn ingreep of behandeling probleemloos zal gaan verlopen.
Tijdens de behandeling kunnen er complicaties optreden. Belangrijk om te weten is dat een complicatie op zich geen medische fout is, dit kan wel een medische fout worden als de arts niet adequaat op de complicatie reageert.
Als een medische fout bewezen is kan de patiënt schadevergoeding eisen wegens medische aansprakelijkheid. Onze medisch adviseur zal aan de hand van het medisch dossier beoordelen of er tijdens een medische behandeling een verwijtbare medische fout is gemaakt. Inschakeling van een gespecialiseerd medisch adviseur is dan een must. Onze medisch adviseur beschikt over een netwerk van specialisten dat geraadpleegd kan worden. Wij maken van tevoren een kostenraming ten aanzien van de kosten.
Wat te de doen bij letsel door een medische fout?
Als er letsel is opgelopen door het toedoen van een zorgverlener heb je als betrokkenen bewijsplicht en moet je bewijzen dat er niet gehandeld is, zoals van een professioneel arts mag worden verwacht. Het is erg lastig om zelf uit te zoeken welke schadevergoeding mogelijk is en te bepalen waar je recht op hebt.
Wil je graag gebruik maken van onze expertise?
Neem dan contact op met ons medisch directeur Candida Vuijk, te bereiken op het telefoonnummer 030 20 410 14